Best Electric Car in Romania și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Un parteneriat de durată

Best Electric Car in Romania - Ministerul Mediului_1

Prima ediție a Best Electric Car in Romania a avut loc în 2021, în plină pandemie, și încă de la prima propunere, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, condus de domnul Tánczos Barna, s-a arătat foarte interesat de astfel de evenimente, așa că parteneriatul a venit în mod natural. Logica acestei colaborări este foarte simplă: Best Electric Car in Romania completează perfect activitatea Ministerului în zona mașinilor electrice, mai mult, pune în legătură directă cel mai înalt factor de decizie pe probleme de mediu cu importatorii de astfel de automobile nepoluante.

Best Electric Car in Romania - Ministerul Mediului_1

Atât anul acesta, cât și la prima ediție, startul oficial al competiției Best Electric Car in Romania s-a dat chiar din fața sediului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, de fiecare dată find prezent și domnul ministru Tánczos Barna, care cunoaște deja o mulțime de automobile electrice, pentru că le-a studiat amănunțit în acești doi ani. De exemplu, anul acesta s-a arătat interesat de performanțele sistemului multimedia Google Automotive al câștigătorului competiției, Renault Megane E-Tech Electric, dar și de autonomia și prețul modelelor finaliste.

În 2022, parteneriatul a fost aprofundat prin organizarea unei conferințe de presă în cadrul căreia au fost decernate premiile Best Electric Car in Romania, iar ministrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a avut ideea de a premia cel mai performant oraș la nivelul mobilității electrice și stațiilor de încărcare, premiul fiind acordat în acest an orașului Suceava chiar de către domnul ministru.

Best Electric Car in Romania - Ministerul Mediului_1

Tot în conferința comună, desfășurată ieri, ministrul a venit cu clarificări legate de programele Rabla și Rabla Plus, acest programe fiind reconfigurate. Astfel, am aflat că noua sesiune de înscriere în program va debuta pe 13 mai, iar sumele alocate sunt:

  • Programul Rabla Clasic, beneficiari persoane fizice – 335.500.000 lei;
  • Programul Rabla Clasic, beneficiari persoane juridice – 123.000.000 lei;
  • Programul Rabla Plus, beneficiari persoane fizice – 262.000.000 lei;
  • Programul Rabla Plus, beneficiari persoane juridice – 190.300.000 lei;

Cu această ocazie, Ministrul Mediului a precizat că din această vară vor fi introduse numerele de înmatriculare cu litere și cifre verzi pentru automobilele strict electrice (inclusiv pentru cele cu pile de combustie cu hidrogen), pentru o mai bună identificare a mașinilor EV care vor avea o serie de posibile facilități, cum ar fi: parcarea gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite.

Toate aceste măsuri arată că România merge hotărât în direcția mobilității electrice, iar parteneriatul dintre Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și competiția Best Electric Car in Romania este unul reciproc avantajos și de durată.